2023 Digital Marknadsföringstrender

, massNär den digitala eran fortsätter att förvandla, står vi inför en omvälvning inom marknadsföringslandskapet. Från metaversens uppkomst till den växande vikten av mångformigt innehåll, är dagens marknadsförare ständigt i rörelse, anpassar sig och omskolar sig för att förbli relevanta. I denna omfattande artikel kommer vi att utforska de mest framträdande digitala marknadsföringstrenderna 2023, djupdyka i deras betydelse och ge insikter om hur företag kan navigera i denna ständigt föränderliga digitala terräng. Så, oavsett om du är en veteran inom digital marknadsföring eller bara börjar din resa, kommer denna guide att ge dig de verktyg och insikter du behöver för att forma din strategi framåt. Välkommen till framtiden för digital marknadsföring.

1, Mångformigt innehåll

2023 Digital marknadsföringstrender

Marknadsförare behöver diversifiera sitt innehåll för att uppfylla konsumenternas behov. Konsumenterna vill ha skräddarsydda upplevelser och olika innehållsformat som blogginlägg, webbinarier, infografik, podcasts, videor, quizzes, white papers, fallstudier, e-böcker, artiklar, checklistor, nyhetsbrev och mer.

Inget enskilt format kommer att dominera länge. Efter pandemin har efterfrågan på alla slags innehåll ökat, vilket tvingar varumärken att erbjuda konsumenterna en bredare katalog av upplevelser. Formatet du använder för att presentera ditt innehålls värde kommer att bestämma i vilken grad din publik agerar 2023.

 

Text, ljud, video och interaktiva upplevelser som metaverser är alla möjliga format att använda. Med innehållsmarknadens förväntade ökning på $487,24 miljarder från 2022 till 2026, kan vi säkert säga att efterfrågan växer och att flera olika innehållsformat har blivit populära på senare år.

 

Tidiga Aktörer
Aftonbladet regerar på TikTok

Aftonbladet, som är en daglig tidning, använder flera innehållsformat till perfektion. De har inkluderat små komiska skisser på TikTok i sitt innehåll för att täcka nyheter

IKEA experimenterar med doftmarknadsföring

IKEA:s innehållsportfölj är mycket diversifierad och sträcker sig från medarbetarvloggar till TikToks, från fan-gjort innehåll till bitcoin-gamification. IKEA har utnyttjat doftens kemi med offline-kampanjer. Till exempel lanserade de en doftljus inspirerad av den svenska sommaren, vilket skapade mycket surr och såldes ut nästan omedelbart.

 

Tips för marknadsförare

Var tillgänglig. Du vill återanvända ditt befintliga innehåll i en rad olika format och sprida det runt. Börja skriva ner dina tankar, ladda upp dina podcasts, dela dina slides, filma din vardag och livestreama dina evenemang.

Kommunicera på lokala och detaljerade villkor, rikta in dig på specifika målgrupper baserat på vad som är mest relevant för dem. Detta kan innebära att skapa specifikt innehåll för en generation, plats, kön eller hobby.

Personalisera dina innehållsupplevelser för att koppla ihop med din publik. När de ser dessa lättsinniga hyllningar till sociala samtal och fanbeteende, känner de sig ännu mer kopplade till ditt varumärke.

Utbilda Ditt Team: Se till att ditt team är utbildat och bekvämt med att skapa olika typer av innehåll. Dagens marknadsförare måste vara mångsidiga.

2, Varumärken fortsätter att experimentera med framväxande teknik 

I en värld som präglas av snabb teknologisk utveckling är företags anpassningsförmåga nyckeln till framgång. Varumärken måste ständigt experimentera med ny teknik för att förbli relevanta och uppfylla konsumenternas förändrade förväntningar.

Allt från artificiell intelligens, maskininlärning, blockkedjeteknik, till 5G-nätverk och bortom, varumärken som inte anammar dessa teknologier riskerar att hamna på efterkälken. Det handlar inte bara om att vara innovativ, utan att förstå hur dessa teknologier kan omvandlas till meningsfulla kundupplevelser.

Till exempel, genom att använda AI kan varumärken nu skräddarsy användarupplevelser som aldrig förr, vilket resulterar i ökad kundlojalitet och ökade intäkter. Men det slutar inte där. Med framväxten av Internet of Things (IoT) kan fysiska produkter nu interagera med konsumenter på sätt vi tidigare bara kunde drömma om.

 

Tidiga Aktörer

Volvo och självkörande bilar

Volvo, den svenska biljätten, leder vägen med sina investeringar i självkörande bilteknologi. Genom att kombinera AI, maskininlärning och avancerade sensorer, arbetar Volvo för att göra vägarna säkrare och revolutionera hur vi ser på transport.

Ericsson och 5G-teknologi

Som en av världens ledande telekommunikationsföretag, satsar Ericsson stort på 5G-teknologi. De förstår att framtidens uppkopplade värld kräver snabbare och mer pålitliga nätverk. Med sina innovationer inom 5G strävar Ericsson efter att förbättra allt från mobilupplevelser till smarta städer.

 

Tips för marknadsförare

 • Var teknikmedveten. Håll dig uppdaterad med de senaste tekniska framstegen och överväg hur de kan integreras i ditt varumärkes erbjudanden.
 • Satsa på utbildning. Se till att ditt team förstår dessa teknologier och hur de kan användas för att skapa överlägsna kundupplevelser.

 

3, Metavers skapar en ny nivå av spelifiering

Metaversum, eller den virtuella världen där användarna kan interagera med en datorgenererad miljö och andra användare, växer i popularitet. Detta erbjuder företag en unik möjlighet att skapa djupare engagemang genom spelifiering.

Genom att utnyttja metaverser kan varumärken skapa hela virtuella ekosystem där kunder inte bara konsumerar innehåll, utan blir delaktiga i skapandet och upplevelsen av varumärket. Det handlar om att skapa interaktiva och engagerande upplevelser som går utöver traditionell marknadsföring.

Företag som dyker in i metaversumvärlden kan erbjuda kunderna en helt ny nivå av personalisering. Istället för att bara titta på en reklamfilm kan användarna nu delta i ett virtuellt event, prova produkter i en VR-butik eller till och med skapa egna innehåll för ett varumärke.

Tidiga Aktörer

H&M och virtuell modevisning

Den globala klädjätten H&M har nyligen lanserat en virtuell modevisning inom metaversum. Istället för att bara se kläderna på en skärm, kunde användare “klä på” sina avatarer med H&M’s senaste kollektion och interagera med andra besökare.

 

IKEA’s virtuella möbelupplevelse

IKEA har tagit klivet in i metaversum genom att erbjuda en VR-möbelupplevelse. Kunder kan nu gå in i en virtuell IKEA-butik, se hur möblerna skulle se ut i deras egna hem och till och med interagera med andra kunder.

 

Tips för marknadsförare

 

 • Förstå metaversumets potential. Metaverser erbjuder en ny värld av möjligheter för marknadsförare. Förstå dess potential och överväg hur ditt varumärke kan skapa unika upplevelser inom det.
 • Bli interaktiv. Tänk bortom traditionellt innehåll. Uppmuntra användarna att delta, skapa och interagera inom ditt varumärkes virtuella värld.

  

4, Förstärkt verklighet som föredragen shoppingmetod (AR – Augmented reality)

2023 Digital marknadsföringstrender

Förstärkt verklighet (AR) revolutionerar hur kunderna shoppar online. Istället för att bara titta på bilder av produkter på en skärm, kan konsumenter nu se hur dessa produkter ser ut i sitt verkliga utrymme innan de gör ett köp. Denna teknik ger konsumenterna en mycket djupare, personlig och interaktiv upplevelse, vilket ökar sannolikheten för köp.

Många e-handelsplattformar har redan integrerat AR-funktioner, vilket gör det möjligt för användare att “prova” produkter virtuellt, oavsett om det är kläder, smink, möbler eller teknik. Detta har lett till högre konverteringsfrekvenser och lägre returkvoter, då kunder har en bättre förståelse för produkten innan köp.

 

Tidiga Aktörer

 

ZARA’s virtuella provrum

Modejätten ZARA har introducerat virtuella provrum där kunder kan prova kläder genom AR-teknik. Genom att skanna en produktkod med deras smartphone, kan användarna se hur kläderna ser ut på dem själva, vilket ger en mer realistisk shoppingupplevelse.

IKEA Place I

KEA har lanserat en AR-app kallad “IKEA Place”. Appen låter kunderna välja möbler från IKEAs sortiment och se hur de skulle se ut och passa i sina egna hem. Detta minskar osäkerheten som kunder kan känna när de köper möbler online.

 

Tips för marknadsförare

 

 • Integrera AR i din e-handelsplattform. Om din verksamhet ännu inte har utnyttjat potentialen i AR, är det dags att överväga det. Att tillåta kunder att “prova innan de köper” kan avsevärt minska returfrekvensen och öka kundnöjdheten.
 • Fokusera på användarupplevelsen. Se till att din AR-upplevelse är smidig, intuitiv och lätt att använda. En komplicerad eller buggig AR-upplevelse kan avskräcka kunder.

 

 

5, Gemenskap på frammarsch

Varumärkens framgång idag handlar inte enbart om produkten eller tjänsten de erbjuder. Det är samhällskänslan, relationerna och den känslomässiga kopplingen de kan skapa med sina kunder som står i rampljuset. Gemenskaperna runt varumärkena växer i betydelse och blir en central del av marknadsstrategin.

Denna trend speglar en förändring i konsumentbeteende. Kunder söker inte bara produkter, de söker upplevelser, värden och en känsla av tillhörighet. De vill engagera sig, delta i diskussioner och känna sig som en del av en större helhet.

Tidiga rörelser

LUSH Cosmetics och dess dedikerade community

LUSH, känt för sina handgjorda skönhetsprodukter, har skapat en engagerad community där fans delar bilder, recensioner och DIY-tips. Genom att uppmuntra användargenererat innehåll och lyssna på sin community, har LUSH skapat en lojal kundbas som känner sig värderad.

Patreon och konstnärliga gemenskaper

Patreon, en plattform där kreatörer kan få ekonomiskt stöd direkt från sina fans, visar hur viktigt det är att bygga en stark gemenskap. Kreatörer på Patreon erbjuder ofta exklusivt innehåll och direkta interaktioner till sina supportrar, vilket skapar en tät koppling mellan skaparen och dess gemenskap.

 

Tips för marknadsförare

 

 • Bygg din gemenskap organiskt. Äkthet är nyckeln. Tvinga inte fram en gemenskap, utan lyssna på dina kunder och ge dem de verktyg och plattformar de behöver för att engagera sig.
 • Engagera dig i dialog. Istället för att bara sända ditt budskap, delta i en tvåvägskommunikation med din gemenskap. Lyssna på feedback, besvara frågor och visa att du bryr dig om dem.
6, Varumärken bemöter social medietrötthet

I en digital tidsålder där varje minut tycks översvämmas av notiser, inlägg och meddelanden, upplever allt fler användare en känsla av överväldigande och trötthet från sociala medier. Denna “social medietrötthet” har blivit en utmaning för marknadsförare, men även en möjlighet att tänka om och anpassa sig efter konsumentens behov.

Varumärken som bemöter denna trötthet framgångsrikt kan skapa djupare, mer meningsfulla relationer med sina kunder, snarare än att enbart jakta på snabba “likes” och “shares”. Det krävs nu en mer tankeväckande, empatisk och autentisk strategi för att verkligen nå fram till publikens hjärta.

 

Tidiga aktörer

Vevve – Ett varumärke som fokuserar på kvalitet över kvantitet

Vevve, en framstående onlineplattform, har valt att publicera färre inlägg, men med högre kvalitet. Genom att göra detta visar de sin uppskattning för användarnas tid och uppmärksamhet, vilket resulterar i större engagemang för varje post.

 

Spotify och dess “Digital Detox” spellistor

Spotify, medveten om tröttheten många känner av konstant skärmbruk, introducerade spellistor särskilt designade för att uppmuntra lyssnarna till att koppla bort och ta en paus från digitala distraktioner.

 

Tips för marknadsförare

 

 • Kvalitet över kvantitet. Tänk på att varje inlägg, tweet eller annons tar upp värdefull tid från din publik. Sträva efter att skapa innehåll som är värdefullt, meningsfullt och relevant.
 • Förstå ditt värde. I en värld av ständiga avbrott, vad erbjuder ditt varumärke som kan hjälpa din publik att känna sig mer centrerad, informerad eller underhållen?

 

7, En framtid utan cookies

 

Med ökad medvetenhet om integritet och dataskydd, tar internet ett avgörande steg bort från tredjepartscookies. Detta utgör en stor förändring för digital marknadsföring, där cookies har varit kärnan i många annonsörers strategi för att rikta och skräddarsy sina kampanjer. I denna nya era, behöver varumärken tänka om hur de samlar in och analyserar data för att effektivt nå sina kunder.

Trots utmaningarna, kan denna förändring ses som en möjlighet. Med ett förnyat fokus på första parts data och samtyckesbaserad insamling, kan varumärken nu bygga djupare och mer meningsfulla relationer med sina konsumenter baserade på förtroende.

 

Tidiga aktörer

Lindex och deras transparenta datahantering

Lindex, den populära klädkedjan, har infört en öppen och transparent strategi för datahantering. Genom att klart kommunicera hur och varför de samlar in data, skapar de en större förtroendebas med sina kunder.

 

Bokio – bokföringsmjukvara som sätter integritet först

 Bokio, en digital plattform för ekonomi och bokföring, har framhävt sin avsikt att respektera användarnas integritet genom att fasa ut användningen av tredjepartscookies och fokusera på första parts data.

Tips för marknadsförare
 • Satsa på första parts data. Bygg relationer med dina kunder genom att erbjuda värde i utbyte mot deras information. Detta kan vara i form av exklusiva erbjudanden, insikter eller annat innehåll.
 •  
 • Var transparent. I en tid där integritet är av yttersta vikt, kan klara och ärliga kommunikationsstrategier skapa förtroende och lojalitet.

 

8, Eticitet i fokus

I en tid där globala rörelser som #BlackLivesMatter och #MeToo lyfter fram sociala och etiska problem, kan varumärken inte längre förbli opartiska. Konsumenterna förväntar sig att företag ska ta ställning, och denna förväntan har flyttat eticitet till frontlinjen för marknadsföringsstrategier. Varumärken börjar nu erkänna vikten av att vara etiskt medvetna och att tydligt kommunicera detta till sina kunder.

Det är inte bara en fråga om att göra det rätta. Forskning visar att etiska varumärken ofta ses som mer pålitliga och attraktiva för konsumenter. Detta ger en stark affärsgrund för varumärken att agera etiskt och hållbart.

 

Tidig aktörer

H&M och hållbarhet

Den svenska detaljhandelsjätten H&M har länge fokuserat på hållbarhet, och nyligen lanserade de en ny kollektion som helt och hållet är baserad på återvunna material. Genom att tydligt kommunicera sina ansträngningar för att minska sin miljöpåverkan, har de skapat ett lojalt följe av miljömedvetna konsumenter.

 

Oatly – Inte bara havremjölk

Oatly, känd för sin havremjölk, har inte bara omvandlat mejerimarknaden utan även stått i frontlinjen för klimaträttvisa. Med sin öppna kommunikation om miljöpåverkan och deras kampanjer för hållbarhet, har de blivit en ledare inom eticitet inom livsmedelsindustrin.

 

Tips för marknadsförare

 

 • Autenticitet är nyckeln.
 • Konsumenter kan se igenom halvhjärtade försök. Om ditt varumärke tar ställning för en fråga, se till att det är genuint och återspeglas i alla delar av din verksamhet.
 • Kommunicera tydligt.
 • När du tar ställning i etiska frågor, var klar och konsekvent i din kommunikation så att konsumenter vet exakt var du står.

 

9, Influencermarknadsföringens mognad

Influencermarknadsföring har genomgått en märkbar transformation under det senaste årtiondet. Vad som en gång började som enkel produktplacering av kändisar på sociala medier, har nu utvecklats till en sofistikerad marknadsstrategi med djupa analyser och strategiskt innehåll. Vi ser nu en trend där influencern inte bara är en produktförsäljare, utan snarare en varumärkesambassadör med verklig påverkan.

Detta innebär också att autenticitet och äkthet är kritiska komponenter. Följare kan snabbt känna igen och kritisera opersonligt eller betalt innehåll som saknar äkthet. Därför väljer varumärken nu influencers baserat på värdeöverensstämmelse snarare än bara räckvidd.

 

Tidiga aktörer

 

Ellos samarbetar med influencer för verklig representation

Ellos, den svenska modegiganten, har nyligen ingått ett partnerskap med influencers som inte bara har stora följarskaror, utan som också representerar mångfald och inklusivitet. Genom detta tar de ställning mot stereotyper inom modeindustrin och förespråkar för verklig representation.

 

Daniel Wellington’s globala räckvidd

Klockföretaget Daniel Wellington har mästerligt använt influencermarknadsföring för att nå global framgång. Genom att samarbeta med influencers över hela världen, både stora och små, har de byggt ett starkt globalt varumärke med en lokal känsla.

 

Tips för marknadsförare

 

 • Värdeöverensstämmelse. Istället för att bara titta på antalet följare, välj influencers baserat på deras värderingar och hur dessa överensstämmer med ditt varumärke.
 • Satsa på långsiktiga relationer. Engagera dig i långvariga partnerskap snarare än engångsdeals. Detta skapar en djupare förbindelse och mer autentisk marknadsföring.

 

10, Framväxten av “massproducerat” innehåll

 

I en värld där allt verkar vara uppskruvat, retuscherat och förpackat till perfektion, längtar konsumenterna efter äkthet. Denna törst efter äkthet har lett till framväxten av “rått” innehåll – det vill säga innehåll som är orörd, opolerad och verklighetstrogen. Denna trend handlar om att visa råa ögonblick, äkta känslor och verkliga upplevelser, vilket hjälper varumärken att bygga djupare, mer autentiska relationer med sin publik.

“Rått” innehåll kan vara allt från bakom kulisserna-klipp, live-sändningar, opolerade vlogs, till ögonblicksbilder av dagliga händelser. Denna form av innehåll bygger en känsla av öppenhet, sårbarhet och äkthet som kan vara svår att uppnå med högproduktiva kampanjer.

 

Tidiga aktörer

 

H&M:s bakom kulisserna-inslag

Modejätten H&M har börjat dela bakom kulisserna-inslag från sina modevisningar, fotograferingar och designstudior. Genom att visa processen, arbetskraften och det hårda arbetet bakom varje plagg, bygger de en starkare relation med sina kunder.

 

Spotify och deras “råa” artistintervjuer

Musikstreamingtjänsten Spotify har introducerat en serie av “råa” intervjuer med artister, där de talar öppet om sina utmaningar, framgångar och den verkliga resan bakom deras musik. Dessa ärliga samtal ger lyssnarna en djupare förståelse och uppskattning för artisterna och deras arbete.

 

Tips för marknadsförare

 • Var äkta, inte perfekt. Sträva efter att visa den riktiga sidan av ditt varumärke, även om det innebär att visa imperfektioner.
 • Utnyttja live-formatet. Livestreaming är ett utmärkt sätt att dela råa ögonblick i realtid, vilket skapar en genuin koppling med din publik.
 • Inkludera ditt team. Visa de människor som gör ditt varumärke möjligt. Det kan vara genom bakom kulisserna-innehåll, intervjuer med medarbetare eller en titt in i företagskulturen.

  

Det är tydligt att det digitala marknadsföringslandskapet aldrig stannar upp; det är ständigt i förändring, anpassning och framsteg. För att hålla jämna steg och ligga i framkant av dessa förändringar behöver du en partner som kan ge dig rätt insikter, verktyg och strategier.

På Adrose förstår vi vikten av att förbli relevant, autentisk och innovativ. Oavsett om du vill dyka djupare in i metaversen, experimentera med framväxande teknologier eller omfamna kraften i ‘rått’ innehåll, är vi här för att hjälpa dig navigera genom dessa spännande tider.

Är du redo att skapa nästa stora digitala trend snarare än att bara följa den? Kontakta oss idag för att upptäcka hur vi kan förvandla dina digitala visioner till verklighet. Din framtid i den digitala världen börjar här och nu. Välkommen Adrose!